Federasyon kurulabilmesi için ülke genelinde aynı meslek dalında kurulmuş olan odaların %60'ının genel kurullarının federasyon kurulması yönünde karar almaları ve kurucu oda adedinin 40'dan az olmaması şarttır.
Kurucular, Bakanlıkça hazırlanmış örneğe uygun olarak düzenleyecekleri federasyon ana sözleşmesini bir dilekçe ile birlikte Bakanlığa verirler. Federasyon kuruluşlarında Konfederasyonun görüşü alınır.
Federasyon; ana sözleşmesinin Bakanlık tarafından onanmasından sonra kurulmuş olur. Aynı faaliyet konusunda birden fazla federasyon kurulamaz.
Federasyonların merkezi Ankara'dadır. Son olarak; gelişen ve değişen koşullara uygun hale getirilmiş olan ve 21 Haziran 2005'de yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümleri doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir.
Federasyonun halen il ve ilçe düzeyinde kurulmuş 152 odası, 101,000 civarında kayıtlı esnaf ve sanatkarı bulunmaktadır.
Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu 28 Mayıs 1955 Cumartesi günü “Türkiye Terziler Federasyonu” adı altında 5373 Sayılı Yasa hükümleri çerçevesinde kurulmuştur.
Kuruluş 15.08.1955 tarih, 105 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Gazetesinde Yayımlanmıştır. 28.05.1955 yılında Konfederasyona giriş kararı alınmıştır. Federasyonun İlk Genel Başkanı SABRİ GÖZAYDIN’dır.
Federasyon İlk İkametgah Adresi “Anafartalar Caddesi Konya Sokak No: 49 Ankara”
FEDERASYON KURUCULARI
Ankara Esnaf Dernekler Birliğini Temsilen; (Abdullah Caner, Selahattin Süer, Hasan Tez, Naim Çapçı, Sabri Özkan, Halit Tüter, Ali Ersoylu)
Ankara Terziler Yardımlaşma Derneğini Temsilen; (Sabri Gözaydın, Cemal Tanyücel, Hasan Bulu, Abdurrahman Soyer, Faruk Kul, Sabri Yılmazyanık, Sabri Soyür)
BalıkesirTerziler Derneğini Temsilen; (Kadir Karaağaç, Hüseyin Ünver, Baki Tür, Hüseyin Haznedar, Nurettin Kent, Mehmet Şengör, Kazım Özöğretmen)
İskilip Terziler Derneğini Temsilen; (Ahmet İkiz, Ömer Çağıl, Hasan Abuhan, İsmail Çırak, Ahmet Elveren, )
İskilip Terziler Derneğini Temsilen; (Ahmet İkiz, Ömer Çağıl, Hasan Abuhan, İsmail Çırak, Ahmet Elveren, )
Bor Terziler Derneğini Temsilen; (Sururi Atlı, Ahmet Kılavuz, Celal Börekçi)
İstanbul Umum Terziler Derneğini Temsilen; (Enver Ebci )
Kırşehir Terziler Derneğini Temsilen; (Abdur Akpınar, Duran Vuranok, Ali Haydar nalçacı, Süleyman Teber)
Merzifon Terziler Derneğini Temsilen ; (Muzaffer Çağlayan, Kadir Törer, Kazım Altınok, Vahit Topçam, Cemal Ertaş)
Niğde Terziler Derneğini Temsilen; (Nizamettin Ünkam Münir Arusan, Mustafa Hatıpoğlu)
Sivas Terziler Derneğini Temsilen; (Ekrem Kopmaz, Emin Tümay, Halis Sepil, Ali Aktaşlı, Kazım Güzeltepe, Turan Acun, Halil Ünlü)
Tosya Terziler Derneğini Temsilen; (Ahmet Altuncu, İsmail Öztütüncü, Mustafa Çatıkkaş, Mehmet Özçelebi, Mustafa Kalem, İsmail Cezairli, Mehmet çelebi)
Yozgat Terziler Derneğini Temsilen; (Veysel Soyer, Etem Sedef, Nusret Köylüoğlu, Hacı Ahmet Günal, İsmail Ekici, Tahsin Uzbilek, Cahit Tandoğan)
Ankara Terziler Yardımlaşma Derneği
Adana Terziler Derneği
Balıkesir Terziler Derneği
Beypazarı Terziler yardımlaşma Derneği
Bor terziler Derneği
Kırşehir Terziler Derneği
İskilip Terzi ve Hazır Elbiseciler Derneği
İstanbul Umum Terziler Derneği
Niğde Terziler Derneği
Merzifon Terzi ve Hazır Elbiseciler Derneği
Sivas Terziler Derneği
Tosya Terziler Derneği
Yozgat Terziler Derneği
Çaycuma Terziler Derneği
Çankırı Terziler Derneği
Erzurum Terziler Derneği
Mardin Terziler Derneği
Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Federasyonu 28 Mayıs 1955 Cumartesi günü “Türkiye Terziler Federasyonu” adı altında 5373 Sayılı Yasa hükümleri çerçevesinde kurulmuştur. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile faaliyetini sürdüren terzilik, hazır giyim ve giyim mesleklerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların üyesi bulunduğu yine aynı kanuna tabi odaların mesleki en üst kuruluşu niteliğini taşımaktadır. Federasyona kayıtlı 152 meslek odası ve 101.000’in üzerinde esnaf ve sanatkâr üyesi bulunmaktadır. Federasyonumuza bağlı meslek odalarının ve üyelerinin gelişmesini sağlamak ve sorunlarına yönelik çözüm odaklı çalışmak temel amacımızı oluşturmaktadır.
“Giyinmek Bir Sanattır” bakış açısıyla hareket ederek değişen şartlara göre giyinmenin önemini vurgulamak. Sektörle ilgili çalışmalar yaparak, esnafların faydalanmasını sağlamak. Üniversitelerin ilgili bölümleriyle iş birliği yapılarak, kaybolmaya yüz tutmaya başlayan terzilik mesleğini canlandırmaya yönelik çalışmalar yapmak.